info@ipe.com.tr

Alkolü azaltmaya düşüncelerinizi değiştirerek başlayın.

Prof. Dr. Özgür Öztürk, alkolü azaltmayı engelleyen düşünce biçimlerini anlatıyor.

Alkolü azaltmayı deneyen herkes en az bir kere başarısız olmuştur. Yaşanan başarısızlıklar yeni bir deneme yapıldığında bazen olumsuz otomatik düşünceler yaratabilir. Bunlar, çoğu zaman farkına varmadığımız, ama çok önemli etkileri olan düşünce alışkanlıklarıdır. Alkol sorunlarıyla baş edebilmek için bu düşünceleri ortaya çıkartmak çok önemlidir. Bunlara örnek olarak “Ben zaten hiçbir şeyi sonuna kadar götüremem”, “ İçki içmediğimde çok sıkıcı oluyorum” , “Diğerlerine uymazsam beni dışlarlar” gibi inançlar örnek verilebilir.

Bu otomatik düşünceler yoğun duygular ve bedensel belirtilere, oradan da istemediğiniz miktarda içmeyle sonuçlanan tepkilere yol açar. Böyle zorlu bir süreçte başarılı olabilmenin yolu, çoğu zaman farkına bile varmadan ortaya çıkan olumsuz düşünceleri tanımak ve değiştirmekten geçer. Bu yolda terapi çok önemli bir yardımcıdır.

Alkol sorunu olan kişilerde sık görülen otomatik düşünceler şunlardır:

  • İçmezsem arkadaşlarıma uyum sağlayamam.
  • İçkisiz hayat çok sıkıcı.
  • İçme isteği geldiğinde hiç kimse karşı koyamaz
  • Ben zaten güçsüz bir insanım.
  • İçmeden verimli olamam
  • Hayatım içmesem de daha iyiye gitmeyecek
  • Alkol sorunları aileden geliyor, benim yapabileceğim bir şey yok
  • İçki içmeden rahatlayamam
  • İçki içmeden eğlenemem.

Bu düşünceleri kendinizde saptıyor ve alkolü azaltmanızı engellediklerini düşünüyorsanız, yardım alarak değişme yoluna gitmeniz önemlidir.

İnsanlar psikiyatriste gitmekten neden çekinirler? Doğum sonrası depresyonunun sebepleri nelerdir? Ne yapılmalıdır? Hamilelik döneminde depresyon neden olur? Tedavi edilmeli midir? Dürtüsellik ve fevrilik hastalık mıdır? Tedavi edilmeli midir? Öfke kontrolsüzlüğü nedir? Tedavi edilmeli midir? Psikiyatrik tedaviye gelmeyen yakınımı nasıl ikna edebilirim? Kıskançlık bir problem midir? Kıskançlık ile paranoya arasında ilişki var mıdır? OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) tedavisinde neler yapılır? Takıntılar nedir? Neden olur? Sporun ruh sağlığı üzerine etkileri nelerdir? Aşk acısı nedir? Ne zaman hastalığa dönüşür? Tedavi ile geçer mi? Eşcinsellik bir hastalık mıdır? Tedavi ile düzelir mi? TMS nedir? Hangi durumlarda kullanılır? Elektroşok nedir? Hangi durumlarda kullanılır? Şizofreninin ilaçla tedavisi nasıl yapılmaktadır? Antidepresanların kullanımlarına nasıl başlanmalı ve nasıl bırakılmalıdır? Antidepresanların türleri ve yan etkileri nelerdir? Antidepresanlar zararlı mıdır? Bipolar bozukluğun tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Bipolar bozukluk, manik depresif bozukluk ya da manik depresyon olarak bilinen hastalık nedir? Panik atak ile panik bozukluk aynı şey midir? Anksiyete, kaygı bozukluklarının tanı ve tedavisinde neler yapılır? Anksiyete, kaygı bozuklukları nelerdir? Alt gruplarında neler bulunur? Şizofreninin tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Şizofreni nasıl bir ruh hastalığıdır? Depresyonun tanı ve tedavisinde neler yapılır? Tükenmişlik sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıldır? Uyku terörü nedir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Uyku hijyeni nedir? Uykusuzluğun sebepleri neler olabilir? Bonzai kullanımının belirtileri nelerdir? Aileler bunu nasıl takip edebilir? Bonzai ve esrar bağımlılığının vücuda ve ruh sağlığına etkileri nelerdir? Bağımlılık nedir? Bağımlılık çeşitleri nelerdir? Bağımlılık belirtileri nelerdir? Bağımlılığı oluşturan risk faktörleri nelerdir? Alkol ve madde bağımlılığı hastalarına yakınları nasıl yaklaşmalıdır? Alkol ve madde bağımlılığı tedavisi nasıl olmalıdır? Eroin bağımlılığı nasıl tedavi edilir? İnternet bağımlılığı nedir? Bağımlılık nasıl bir hastalıktır? Bağımlılık nasıl tedavi edilir? Her takıntı hastalık mıdır? Üzüntü ne zaman hastalık olur? Esrar tehlikeli midir? Bağımlılık yapar mı? Ne kadar alkol kullanmak normaldir?